Haber

Sızan Ukrayna belgelerinde Türkiye ve Wagner detayı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Batılı ülkelerin Ukrayna-Rus savaşına ilişkin analiz, iddia ve dayanakları içeren ve internete sızan gizli belgelerle ilgili soruşturmanın tüm hızıyla devam ettiğini duyurdu. Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, soruşturma için çalışma grubu oluşturulduğunu ve ABD medyası tarafından gündeme getirilen söz konusu belgelerin incelenmesinin ABD ulusal güvenliği ile müttefik ve ortaklarının güvenliği açısından olası tehlikeler olduğunu duyurdu. . Singh ayrıca, “hassas” ve “çok gizli” bilgiler içeriyor gibi görünen belgelerin gerçek olup olmadığını araştırdıklarını da kaydetti.

ABD’de Batılı ülkelerin Ukrayna’ya verdiği desteğin, Ukrayna ordusunun Rusya’ya karşı direnişinin tahminlerinin ve ABD’nin diğer ortak ve müttefiklerine ait bilinmeyen belgelerin Twitter, Telegram ve Discord ve benzeri platformlarda yayınlandığı görüldü. Sosyal medya platformları, ABD medya belgeleri yayınlamasa da geçen hafta bu belgelerle ilgili detaylı haberler yaptı.


Washington, sızan belgelerin gerçek olup olmadığını ve ABD ile müttefikleri ve taraflarının ulusal güvenliğine tehdit oluşturup oluşturmadığını incelediğini duyurdu. Fotoğraf: John Kirby/REUTERS

Sızan belgelerde neler var?

New York Times Gazetesi, yayınlanan kapalı belgelerde, Rusya’nın Ukrayna’da başlatması beklenen bahar harekatına karşı Washington ve NATO’nun Kiev yönetimine destek verme planları olduğunu bildirdi. Batılı ülkelerin Ukrayna’ya tam olarak nasıl destek vereceği, Kiev ordusunun kaç mermiye ihtiyacı olduğu ve benzeri bilgiler belgelerde belirtildi. Belgelerde ayrıca savaş bölgelerinin haritaları ve cephelerdeki askeri güç değerlendirmelerinin de yer aldığı bildirildi. Söz konusu belgelerde, Ukrayna’daki 12 muvazzaf birliğin askeri eğitiminin yanı sıra Rusya ve Ukrayna’nın askeri gücüne ilişkin detayların yer aldığı kaydedildi.

Belgelerde ayrıca Washington’un müttefikleri ve ortaklarıyla yaptığı müzakerelerin ve siyasi kararlarının detaylarının da yer aldığı belirtildi. Bir belgede, örneğin Güney Kore’nin ABD’ye Ukrayna’ya gönderilecek top mermisi tedarik edip etmeme konusundaki müzakerelerin detaylarına yer verdiği belirtildi. Rusya yanlısı kanallarda yayınlanan bilinmeyen belgelerin Şubat ve Mart 2023 tarihli olduğu belirtildi.

Washington Post Öte yandan belgelerin, ABD istihbarat birimlerinin çalışma sistemi ve kaynaklarına ilişkin detayları da içerdiğini yazdı. Gazete, söz konusu belgelerde Rusya-Ukrayna dışındaki Çin veya İsrail gibi ülkelerin analizlerinin de yer aldığını bildirdi.


Wagner kümesinin bağlı olduğu şirketin işvereni Rus oligark Prigozhin. Fotoğraf: Sergei Ilnitsky/Pool EPA, AP/dpa/resim ittifakı aracılığıyla

Türkiye’den Wagner grubuna silah iddiası

Washington Post ‘de yer alan bir yazıda, belgelerde Türkiye ile ilgili değerli bir detayın yer aldığı ileri sürüldü. Buna göre ABD, Rusya’nın birçok ülkede düzenlediği paralı askeri operasyonlarla eleştiri odağı olan Wagner grubuyla ilgili bilgilere ve planlara da ulaştı. Belgelerde “Vagner” olarak geçen Wagner grubunun, NATO müttefiki Türkiye’den silah temin etmeye çalıştığı da iddia edildi.

İddiaya göre Wagner kümesi, Afrika ülkesi Mali üzerinden Türkiye ile silah satın almak için temasa geçti. İddialarda, belgelerde Mali’nin geçici Devlet Başkanı Assimi Goita’nın “Wagner için Türkiye’den silah satın alma girişimini” doğruladığı bilgisini de içerdiği belirtildi. Bu temasın Türk hükümetinin bilgisi dahilinde mi gerçekleştiğine veya silah satılıp satılmadığına dair veri içermediği de belirtildi. Haberde, Rusya’nın Ukrayna savaşı için bir NATO üyesinden yardım alma ihtimalinin dikkat çekici olduğu belirtilirken, Ankara’nın İsveç’in NATO üyeliğini onaylamadığı da hatırlatıldı.

Belgeler neden dikkat çekici?

Dengelerin hızla değiştiği Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin sızan gizli belgelerin Şubat ve Mart 2023 tarihli olduğuna dikkat çekiliyor. Washington Post Hayır kurumunun yardım kuruluşu Silverado Policy Accelerator’ın lideri Dimitri Alperoviç de belgelerin geçtiğimiz aylara ait olmasına rağmen Moskova’ya değerli bilgiler sağladığına inanıyor. Alperoviç, somut cephe savaş planlarını içermese de Batı’nın Ukrayna’ya ne tür silahlar aktardığı, bunları kullanabilecek Ukrayna askeri sayısı ve Ukrayna’nın Rusya’ya karşı nasıl savunabileceğine dair detayların yer aldığını söyledi.

Belgelerin ortaya koyduğu bir başka gerçek de Rusya’nın ABD istihbarat aygıtının derinliklerine sızabilmiş olmasıdır. Böylece Rusya, ABD’nin zayıf noktalarını da çözmüş oldu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky’nin danışmanlarından Mikhail Podolyak, sızan belgeleri istihbaratın “olağan oyunu” olarak nitelendirdi ve Rusya’nın belgeleri kendisinin hazırladığını ve Ukrayna ve müttefiklerini şüphelendirmek için kendisine hizmet ettiğini, böylece bir sonraki adımı etkilemeyi amaçladığını savundu. Savaşın.

Rusya ise belgelerin ABD’nin Ukrayna savaşına müdahalesinin yeni bir göstergesi olarak yorumlanmasını yineledi.

AFP,dpa,DW/ETO,JD

Mani olmadan DW’ye nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu